A kábelnet piacra is belép az Externet

A kábelnet piacra is belép az Externet

A Vodafone együttműködés után újabb fix-vonalas megoldást indít az alternatív távközlési cég

Budapest, 2014. december 15. Országszerte, közel száz településen vezeti be legújabb kábelinternet-szolgáltatását a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Externet Nyrt. A szolgáltató erős jelenléttel bír az ADSL, a mobilinternet és a vezetékes telefon piacán, KábelNet szolgáltatásaival pedig a hazai lakossági és üzleti szegmens további rétegeit kívánja elérni. Az elmúlt években a kábelinternet-piac folyamatos bővülést mutatott, a lefedettség és az előfizetések száma is folyamatosan nőtt, az alternatív telekom cég e trendre építve kíván versenybe szállni  kedvező csomagjaival.

Az Externet összesen tíz lakossági és üzleti kábelinternet-csomaggal jelenik meg a hazai piacon. „Mivel az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy a lakossági felhasználói kör bővülése folyamatos e szegmensben – a kábelinternet-előfizetések száma, illetve az elérhető fogyasztói kör évről évre növekszik –, a meglévő szolgáltatásaink mellett e téren is versenyképes ajánlatokkal igyekszünk kiaknázni a lehetőségeket” – emelte ki Lévay Örs, az Externet Nyrt. vezérigazgatója. A 10 és 120 Mbit/s közötti letöltési sebességű csomagok Budapesten, illetve közel száz vidéki településen érhetők el. 

Az elmúlt tíz évben Magyarországon évente átlagosan 14 százalékkal nőtt a vezetékes internet előfizetések száma, amely az utóbbi években elsősorban a kábelnet szolgáltatások növekedésének volt köszönhető. A szegmensen belül a kábelinternet-előfizetések száma tíz év alatt évente átlagosan 31 százalékkal bővült, a szerződések száma 2013 végén már meghaladta az 1,1 milliós nagyságrendet. Eközben az ADSL-előfizetések száma jelentős felívelést követően az utóbbi években zsugorodni kezdett, a kapcsolt vonalas, illetve ISDN-előfizetések pedig szinte teljesen kiszorultak a piacról. Amellett, hogy a legnagyobb, 55 százalékos éves bővülés a mobilinternet terén tapasztalható, a kábelnettel elérhető háztartások számában még jelentős tartalékok vannak. A kábelinternet elérést a lakosság előszeretettel veszi igénybe a technológia előnyei miatt, hiszen jellemzően nagyobb letöltési sebességet tud biztosítani, mint az ADSL, a mobilinternettel szembeni előnye, hogy olcsóbb, korlátlan és megbízhatóbb elérést biztosít.

Az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál adatai alapján (http://www.internetet.hu/kábelnet.html) a Magyarországon jelen lévő alternatív szolgáltatók között az Externet ár-érték arány tekintetében kedvező csomagokkal jelent meg a piacon. Míg a legolcsóbb, 10 Mbit/s letöltési sebességű csomag közel havi 4000 forintért elérhető, egy 120 Mbit/s sebességű csomagra már kevesebb, mint havi 8500 forintért elő lehet fizetni.  Az Externet öt lakossági, illetve öt üzleti internetcsomagját úgy állította össze, hogy az a lehető legszélesebb ügyféligényeket kielégítse.

„Fontos cél számunkra, hogy az Externet minél több háztartásban nyújthasson magas minőségű és megbízható internetelérést. A kábelnet bevezetését nagymértékben segíteni tudták az ADSL- és a mobilinternet-piacon szerzett tapasztalataink, ugyanis előfizetőink és a piac visszajelzései alapján úgy tudtuk meghatározni a csomagok paramétereit és árait, hogy az a legjobban kiszolgálja az ügyféligényeket” – mondta el Lévay Örs.