Folyamatosan nő a mobil adatforgalom

Hatalmas léptékben nő a globális mobil adatforgalom, amelyhez a folyamatosan fejlődő 4G technológia is egyre nagyobb mértékben hozzájárul. 2014-ben például 69 százalékkal volt nagyobb a mobil adatforgalom, mint egy évvel korábban. Az állandó internetkapcsolat, illetve az azonnali tartalomlehívási lehetőség igénye olyan technikai berendezkedést követel meg, amely biztosítani tudja a probléma- és zökkenőmentes felhasználói élményt. A mobilinternet robbanásszerű fejlődése ellenére még mindig korlátozott hozzáférést enged a felhasználóknak, aminek köszönhetően a Wi-Fi szolgáltatások egyre inkább előtérbe tudnak kerülni.

Bár a mobilinternet kiterjedt lefedettségének köszönhetően a fogyasztók Magyarország nagyobb részén is állandó internetkapcsolatban lehetnek, a szolgáltatás adatforgalomra vonatkozó korlátozása, illetve annak drágasága ellehetetleníti a nagyobb adatforgalmat generáló tevékenységeket, például HD minőségű videók nézését vagy videóhívások indítását. A fogyasztók ezekben az esetekben inkább csatlakoznak a nyilvános vagy a saját előfizetésű, korlátlan Wi-Fi-hálózathoz, amelyek azonban helyhez kötik a felhasználókat.

A probléma tehát adott: jelenleg a fogyasztó választhat a drágább és korlátozott adatforgalmú, de szinte helyi megkötés nélküli internet, illetve az olcsóbb/ingyenes és korlátlan, de helyhez kötött és (a publikus hálózatok esetén) olykor bizonytalan hátterű internet között. Az egyre jobb minőségű, mobileszközökre optimalizált tartalmak azonban mindinkább a Wi-Fi-technológia felé fordítják a fogyasztói attitűdöt. Például hiába rendelkezik a felhasználó kiváló mobilinternet-sebességgel, ha adatforgalmi okok miatt egy hosszabb Skype-videóhíváshoz be kell ülnie egy kávézóba.

A valóságban egyébként viszonylag kevés az a tartalom, amit kifejezetten mozgás közben akarunk elérni (az autók navigációja ilyen, vagy a zenehallgatás a buszon utazva), a legtöbb esetben a mobilunkat ún. nomadikus vagy nem helyhez kötött üzemmódban használjuk adatforgalomra.

Mivel a szokásos mobilbeállítások mellett a készülékünk lehetőleg a számára elérhető Wi-Fi-hálózatot választja a mobilhálózat helyett, így használat közben sokszor nem is érzékeljük, hogy a mobilunkon mint felhasználói felületen valójában a vezetékes hálózatot használjuk.

2014-ben a mobil adatforgalom 46 százalékát tehermentesítették Wi-Fi-hálózatok felé, tehát egyelőre még a mobilinternet bonyolít le nagyobb forgalmat. A Cisco tavalyi előrejelzése szerint azonban 2018-ra a fent említett okoknak köszönhetően ez az arány 52 százalékra nő. Ennek következtében egyrészt a mobileszközök egyre inkább a nagysebességű, korlátlan és olcsó vezetékes internetre fognak támaszkodni, ami által jelentősen csökkenni fog a mobilszolgáltatók adatforgalom által generált, egy előfizetőre eső bevétele.

A helyzet minden bizonnyal lépéskényszerbe helyezi a mobilszolgáltatókat. Ha kizárólag a 4G, illetve az 5G technológiafejlesztésére koncentrálnak, a gyorsabb és megbízhatóbb mobilkiszolgálás mellett a Wi-Fire mindenképp átterelődő forgalomról kénytelenek lemondani. Ám ahogy az európai és a hazai gyakorlat is mutatja, a mobilszolgáltatók folyamatosan keresik a vezetékes technológia adta lehetőségeket, legyen szó felvásárlásról, összeolvadásról, együttműködésről vagy saját fejlesztésről. Ez a trend Magyaroroszágon is megfigyelhető már, hiszen újabban a Telekom mellett a Vodafone is kínál ADSL-kapcsolatot ügyfelei számára, de a vonalas szolgáltatók is belépnek a mobilpiacra.

Az, hogy a fogyasztók mobileszközükkel mobilinternetre, saját vezetékes hálózatra vagy akár publikus Wi-Fire is ugyanazon szolgáltatónál csatlakozhatnak, a szolgáltatók számára hamarosan új csomagok bevezetését teszi lehetővé, amivel a fogyasztó csak jól járhat. Kíváncsi vagyok, ki jön ki legelőször ilyen tarifacsomaggal.

 

Forrás: http://gyorsitosav.blog.hu/2015/04/16/ki_birja_el_ezt_a_hatalmas_mobil_adatforgalmat